We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.
Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!
Op deze pagina leest u alles over hoe u uw eigen gezondheid kunt verbeteren, zodat u minder vaak naar de huisarts hoeft.
Iedereen twijfelt wel eens of een bezoek aan de huisarts nodig is. De website van 'Moet ik naar de dokter?' helpt u te onderzoeken of een afspraak echt nodig is. Bent u opzoek naar betrouwbare informatie over ziekte en gezondheid? Dan verwijzen wij u door naar Thuisarts.nl.
Volg een cursus of groepstraining waar u samen met anderen aan uw leefstijl kunt werken. Als u meer informatie wilt of een verwijzing nodig heeft, vraag hier dan om bij uw huisarts of praktijkondersteuner.
Via onderstaande links vindt u meer informatie over:
Als u gezond en fit bent, is het leven fijner. U heeft meer energie en u voelt u lekkerder. Met kleine aanpassingen bereikt u al goede resultaten. Zo voorkomt u klachten en zit u beter in uw vel.
U bent meer dan een aandoening of een ziekte. Wat heeft u nodig om u beter te voelen? Kunt u zich bijvoorbeeld voldoende redden? Vul de vragenlijst in en krijg inzicht in wat voor u belangrijk is.
Jouw Positieve Gezondheid vragenlijst – MijnPositieveGezondheid.nl
Vraag om een leefstijlgesprek met uw huisarts of praktijkondersteuner. Aan de hand van de antwoorden van de vragenlijst kunnen zij met u kijken welke eerste stapjes u zou willen en kunnen nemen. Ook kan de praktijkondersteuner doorverwijzen naar bijvoorbeeld een diëtist, leefstijlcoach of fysiotherapeut.
Op de website ‘DE STAP naar gezonder’ vindt u heel veel tips, activiteiten en handige hulpmiddelen om aan uw leeftijl te werken. De website richt zich op het verbeteren van de gezondheid in de gemeenten in het zuidoosten van Brabant:
Door thuismetingen te doen kunt u meer inzicht krijgen in bloedglucosewaardes, bloeddruk of andere waarden. Het kan interessant zijn om te onderzoeken onder welke omstandigheden waardes hoger of lager zijn. Ook is het mogelijk om minder vaak naar de praktijk te komen wanneer u zelf meet en deze waardes met uw zorgverlener communiceert.
U kunt zelf uw bloedsuiker meten met een vingerprikje. U gebruikt hiervoor een prikpen, een teststrip en een bloedsuikermeter. Op het schermpje van de bloedsuikermeter verschijnt een getal, dit is uw bloedsuikerwaarde in mmol/l.
Met uw praktijkondersteuner bespreekt u hoe vaak u meet, welke waardes voor u normaal zijn en wanneer en op welke wijze u contact kan opnemen over de uitslagen. De persoonlijke afspraken, die u samen met uw praktijkondersteuner maakt, kunt u terug vinden in uw dossier op MijnGezondheid.net. Op de website van Apotheek.nl vindt u een filmpje over hoe u uw bloedsuiker moet meten. Voor verdere informatie over het thuismeten van uw bloedsuiker kunt u kijken op Thuisarts.nl.
Stem met uw zorgverlener af welke wijze van registreren en delen van uw thuismetingen handig is. Hieronder enkele formulieren (inclusief instructies) die u hiervoor kunt gebruiken:
Eén maal per drie maanden zelf bloedsuiker meten
Bijhouden van 4- of 7-punts curve
U kunt deze formulieren naar uw zorgverlener verzenden als bijlage bij een bericht via MijnGezondheid.net, afgeven bij de praktijk of meenemen naar de praktijkondersteuner of huisarts bij uw consult.
Het heeft veel voordelen om zelf thuis de bloeddruk te meten, met name als u bekend bent met een hoge bloeddruk en daarvoor gecontroleerd of behandeld wordt. Uit onderzoek blijkt dat thuismetingen betrouwbaarder zijn dan de momentopname in de spreekkamer. Hierdoor kan worden voorkomen dat u (wellicht ten onrechte) extra behandeling/medicatie voor de bloeddruk krijgt. Door uitvoering van thuismetingen heeft u meer eigen regie over uw gezondheid. Daarnaast kan is het mogelijk dat u minder vaak op controle hoeft te komen bij uw huisarts of praktijkondersteuner.
Meer informatie over het meten van de bloeddruk thuis
Behalve de bloeddruk zegt ook uw hartslag iets over de gezondheid van uw hart en bloedvaten. De hartslag kan per moment wat verschillen. Soms is de hartslag wat hoger of slaat het hart een keer over. Dat is meestal onschuldig. Wanneer u vaker een hoge of overslaande hartslag heeft is het echter belangrijk dat u dit met de huisarts bespreekt. Door de hartslag te meten kunt u eventuele hartritmestoornissen tijdig opsporen en hier zo nodig ook iets aan doen. U kunt zelf de hartslag meten door de pols te voelen OF door gebruik te maken van een bloeddrukmeter met ‘onregelmatigheidsdetectie’. In de handleiding van uw meter kunt u zien of en op welke manier uw bloeddrukmeter onregelmatigheid kan opsporen.
Meer informatie over het meten van de hartslag
Onderstaand vindt u een formulier waarop u de waarden van uw bloeddruk kunt invullen. Wij adviseren u om 1 keer per 3 maanden gedurende enkele dagen de bloeddruk thuis te meten. U kunt deze lijst naar ons verzenden als bijlage via bericht op ons patiënten portaal MGn, afgeven bij de praktijk of meenemen naar de praktijkondersteuner of huisarts bij uw controle. Stem met uw zorgverlener af welke wijze van registreren en delen van uw thuismetingen passend is.
De website van Thuisarts.nl biedt u meer informatie over het meten van de bloeddruk thuis. U kunt ook onderstaand filmpje van de Hartstichting bekijken, waarin wordt uitgelegd hoe u uw bloeddruk thuis kunt meten.