We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.
Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!
De luchtwegen zijn omringd met spiertjes en aan de binnenkant bekleed met slijmvlies. Bij astma zijn de luchtwegen overgevoelig voor bepaalde prikkels: de spiertjes trekken samen, de slijmvliezen zwellen op en maken meer slijm aan. Daardoor worden de luchtwegen nauwer, kan er minder lucht door en ontstaat benauwdheid. Vaak gaat astma samen met een allergie.
Allergische prikkels die een reactie van de luchtwegen kunnen geven, zijn onder meer huisstofmijt, huidschilfers van huisdieren, schimmels en gras- of boompollen. Daarnaast kunnen de luchtwegen reageren op rook, chloorlucht, baklucht, temperatuurswisseling, stoom en mist, maar ook op lichamelijke inspanning, verkoudheid of griep. Meestal krijgt u direct klachten, soms pas na uren. In één familie zijn er vaak meerdere mensen met astma.
Mensen met astma hebben vaak zorg nodig van verschillende zorgverleners. In het zorgprogramma Astma werken alle zorgverleners die u nodig heeft onderling samen. De zorg rondom uw ziekte wordt zo goed mogelijk geregeld en afgestemd op uw persoonlijke situatie. De voordelen van deze samenwerking binnen het zorgprogramma:
Het behandelteam van een astmapatiënt bestaat uit:
In het zorgprogramma kunt u als astmapatiënt de volgende behandelingen verwachten:
Behandelplan
In nauw overleg met u stellen we een persoonlijk behandelplan op: uw individuele zorgplan. In dit behandelplan staat concreet welke zorg u belangrijk vindt, wat u er zelf aan wilt doen en welke begeleiding u nodig heeft.
Deelname aan het zorgprogramma Astma valt onder de basiszorg. Nadat de diagnose astma is gesteld, worden alle consulten van huisarts en de praktijkondersteuner vergoed. Ook de longfunctietest wordt vergoed, mits deze in de huisartsenpraktijk wordt uitgevoerd.
Aan een aantal onderdelen van het zorgprogramma zijn wel kosten verbonden:
U kunt zelf goede controle over uw astma krijgen door de onderhoudsmedicatie die u voorgeschreven hebt gekregen dagelijks te gebruiken. Daarnaast is het verstandig om de prikkels die bij u astmaklachten uitlokken zoveel mogelijk te vermijden; dit is helaas niet altijd mogelijk.
Longpunt Eindhoven, een initiatief van het Longfonds, organiseert informatiemiddagen voor longpatiënten. Tijdens deze middagen wordt elke keer een ander thema behandeld. Bekijk de website van het Longfonds voor de meest actuele agenda.
Dat roken slecht is voor uw longen wist u waarschijnlijk al. Maar bij mensen met astma is het schadelijke effect van roken nog veel groter. Daarom is het van groot belang dat u stopt met roken. Uw huisarts kan een afspraak maken bij de praktijkondersteuner voor individuele begeleiding. Ook kan hij u verwijzen naar de groepscursus ‘RookVrijOokJij’ van Sinefuma.
Uit onderzoek blijkt dat de kans op succesvol stoppen ruim driemaal groter is wanneer u begeleiding krijgt in combinatie met hulpmiddelen in vergelijking met stoppen op eigen houtje.
Voor verdere informatie over astma zie: